Gyttjebad på Gau
Lovisa och Karin dök upp, insmorda med lera från topp till tå, när de klev fram ur skogen, till och med solhattarna var leriga. Tillsammans med Gustaf och tre andra barnbåtar hade de varit ute på vandring på Gau med en lokal man som skulle visa dem vägen upp till ett pass. Men det har regnat nästan varje dag sen vi kom, så stigen var hal och lerig. Jättelerig. Viktoria från Fluente kommenterade att “Karin slipped every ten feet”. Men Karins humör tycktes inte knäckt, och alla leriga barn njöt av att de fick glida ner i havet med kläderna på och simma ut till sina båtar. Barnen leker bra. Igår kväll var det tjej-sov-över kväll i Nautilus.
Det blåsiga, blöta och kyliga vädret gör att alla drar sig för att åka ut till revpasset för att dyka, snorkla och jaga fisk. Kanske är det dags att segla till västra Fiji, där solen är mer frekvent och vinden snällare.
Vi lämnade Suva med en dags varsel. Gustaf ville komma iväg ut i naturen, så vi avslutade alla projekt så fort vi kunde.
Vi skickade iväg en omfattande ansökan för Indonesien-visum till en agent i Jakarta, samt bytte ett par batterier till. Sjukhusets rekommendation för malaria i de områden vi skall segla till (Papua Nya Guinea, Solomonöarna och Vanuatu) var, att det var relativt sällsynt, så de tyckte inte att vi behövde äta malariamedel i förebyggande syfte. Jag är dessutom själv skeptiskt till att barnen skall behöva äta Lariam eller Malerone i tre månader. Vi blev rekommenderade att använda högdos Malerone (3-4 tabletter i 3-4 dagar) ifall vi skulle insjukna. Vi har några “testa sig själv-kit” ombord. I alla samhällen finns det dessutom sjukhus.
Ett mindre viktigt bryderi var att kaffet snart var slut ombord – men vi hittade till sist malt kaffe i varuhuset CostULess, som även hade många andra “nödvändiga”(!) importerade varor. I universitets bokhandel hittade vi engelska böcker till Lovisa, samt två dyra, men fina och efterlängtade fisk- och korallböcker.
Frukt-och grönsaksmarknaden i Suva är underbart välsorterad, med lokalt odlade varor såsom vattenmeloner, ananas, tomater, mangold, gröna bönor, lime, citron och söta apelsiner. Jag glömde köpa potatis men har använt kassava istället (fast Lovisa tycker inte att kassava är ett lika gott substitut). Jag försöker laga så mycket mat som möjligt på lokala varor, vilket känns både smart, ekonomiskt, nyttigast och miljövänligast. Våra konserver från Nya Zeeland är hårdvaluta och sparas för magrare tider det närmaste året. Det indo-fijianska köket och dess kryddor här inspirerar oss, och det är kul att handla färskmalda kryddor i säckar på marknadens övervåning. Vitlök, färskriven ingefära, curry, koriander, chilli.
Nattseglingen från Suva till Gau var ingen minnesvärd upplevelse. Men på morgonkvisten i skitväder fick jag se en lyrisk Gustaf dra upp tre meterlånga mahimahi (guldmakrillar), den ena efter den andra. Det kändes fint att kunna dela med sig av fångsten till vännerna Exodus och Fluenta, och vi kunde alla frossa på sushi och sashimi (rå fisk, marinerad med grönsaker i lime). Detta är rätter som älskas av både barn och vuxna och som smakar allra bäst med fisk fångad samma dag (sushi) eller dagen efter (sashimi).
Tina, 4.07z, 13 juli 2015, Gau, Fiji