Har blivit barnvakt
Så sitter man här och lyssnar på oljudet, mycket lycklig över avkomman. Det är en sån frid och harmoni att höra detta avgrundsvrål.
Nu är det nog dags för tvångströjan och lite välbehövd semester i isoleringscell tänker du nog. Och kanske är det dags, så jag kliver ner i motorrummets ljudisolerade innanmäte, stänger dörren obemärkt och låter svetten rinna längs ryggen. Nu, helt innesluten av vrålen i mitt huvud kan jag begrunda mitt verk. För en gångs skull står allt så klart och rätt framför mig. Jag tittar mig nöjt omkring och ser, med nästan en tår i ögat, att det inte ens droppar från väggarna bland alla slangar och stora rör, bara om mitt svettiga ansikte. Hörselkåporna sitter hårt på. Inga barn hörs längre.
Tina tog barnen till stranden där flickorna leker med sina vänner från båten Elin. Love och Maja. Själv har Tina gått in till stan för att göra ärenden.
Så, undrar du, vad är det för vrålande avkomma den där opålitlige galningen yrar om då?
Jo, jag kör min monster-watermaker för första gången!!
Och den fungerar utmärkt! Helt enligt planerna!
Och vrålet och svetten är såklart Perkinsmotorns och alla elinstallationers och pumpars verk. Kör helst med öppen motorrumsdörr så här i början, och det är bäst att passa på när inte resten av familjen är här.
Watermakern består av en 15 kVA tvåpolig trefasgenerator som sitter med tre remmar på huvudmaskin. Den är växlad så att det blir 50Hz vid 1350rpm och tjänar även ankarspelet, dykkompressorn, tvättmaskinen, varmvattensberedaren och en stor brandpump.
Trefasströmmen driver dels en laddpump från JULA på ca 1kW som ger 1 bar vid 100L/min. Detta havsvatten går till två parallella förfilter och sedan till den trecylindriga högtryckspumpen, CAT 2510. Den pumpen drivs av en 7.5 kW fyrpolig trefasmotor med direktdrift via en gummidämpad klokoppling för att få ner vibrationerna.
För att kontrollera varvtalet på trefasmotorn så går starkströmmen från huvudmaskinens generator via en frekvensstyrare (HY07D543B) köpt för trehundra dollar på ebay. Denna styrenhet är ratad för 17.5A, vilket är precis vad jag tar ut. Hade jag byggt en enhet till skulle jag gått upp en storlek, 11kW-modellen ger 24A. Eftersom jag ligger nära i ström har den trippat lite tills jag fick alla inställningarna rätt. Det är många parametrar att programmera i trefasinvertern! Kanske kör jag i framtiden direkt på generatorn och sätter varvtalet med gasreglaget, men då beror såklart mottrycket och flödet på motorns rpm, som då blir lite lägre, typ 1100, vilket nog spar diesel, men riskerar att blåsa membranen… Återstår att se om mina inställningar håller i framtiden. Har lagt märke till att strömmen som behövs sakta minskar alteftersom pump och motor blir inkörda!
Högtryckspumpen har jag försett med en pulsdämpare som är förpumpad till 25 bar ungefär. Därefter går vattnet, 60 L/min i 3/4″ hydraulslang till de två membranstackarna som är i serie. De svarvade och svetsade jag strax innan vi seglade från Göteborg. Dessa är 4″ x 1 meter var och ger just nu 5 L/min respektive 4 L/min (sötvatten) vid 56 bars tryck. Jag får ut mer om jag ökar på mottrycket lite, men jag tänkte vara snäll mot anläggningen till att börja med. Dessutom sägs det att såna här system producerar lite mer när de blivit inkörda.
För att sätta mottrycket har jag en mottrycksregulator, a la “kula och fjäder” som kan skruvas in efter behag. Vad som systemet ännu saknar är en tryckvakt som stänger ner om övertryck uppstår. Har fått ett par töjtrådsgivare av broder Eric som så småningom ska göra den nyttan.
Det överblivna och nu ännu saltare saltvattnet sprutar slutligen ut i en hård entumsstråle på babordsidan, nu reducerad från 60L/min till 51 L/min, men den är fortfarande besvärande om man glömmer gummibåten under, även för en kort stund…
Vad händer annars här?
Jo, Lovisa och Maja har under Tinas och Emmas ledning rott runt och intervjuvat alla svenskbåtarna för att göra en illustrerad uppsats att skicka hem till sina klasser. Vi läste ut Bilbo igår och barnen vill genast fortsätta på “Sagan om ringen” så snart som möjligt. Lovisa och jag gör goda framsteg i Harry Potter and the Prisoner of Azkaban på engelska. Och Karin kämpar på med läsning, skrivning och räkning. Nu jobbar hon med siffrorna 6,7,8 och 9, det har varit lite svårt att minnas vilken som var vilken..
Igår var vi hemma och hade byggaredag efter skolan, förutom Tina som gjorde en vända till stan. Jag svarvade delarna till watermakern som behövdes och drog en massa rörkopplingar med flödesgivare mm mm. I förrgår tog vi oss till en strand längre västerut där vi snorklade i flera timmar. Mycket bra snorkling med många fiskarter och små grottor under vattnet. Jag byggde då också om propelleraxelgeneratorn, en 200 ampers AD244. Den gav för låg spänning när man seglade så det inte laddade. Jag hade ersatt permanentmagnetgeneratorn som funkade utmärkt (30A+), men som väsnades, och har istället stått där med en som inte ger ström. Men nu har jag kopplat om den från delta till stjärna vilket ökar spänningen med roten ur tre, dvs 1.7. För att få ner startvarvtalet för laddning ännu mer bytte jag också remskiva från 80 till 60 mm som jag svarvade iordning. Propelleraxelremskivan är 320mm och propellern är 24×16″. Återstår att se vid vilken hastighet den börjar ladda. Den gav ivart fa
ll 30A när man körde motorn på 600rpm med backen i, backslag ca 1:2.
Ett annat mekarprojekt har varit att fixa till Litorinas kvadrant som höll på att falla sönder. Vi skar till en bit rostfritt ämnesrör jag hade på 80x34mm. Detta svarvades upp till 40.05 inner och ett 12mm kilspår tjippades på svarven. Sedan svetsade vi fast den på ett par rejäla 12mm plattjärn, och nu har Partik, med Johans hjälp bultat fast den på plats.
Ännu ett mekarprojekt som nått mig har varit Meribelles genset som blev kraftigt överhettat häromdagen så dv plastdelar smälte och det nästan blev brand. Jag kunde bistå med en 1″ rörgänge-plugg som blev oljepåfyllnadslock samt någon röranslutning för luftning av vevhuset. Dock återstod ett problem när jag var där igårkväll, sötvattnet rinner ner i oljetråget, så troligen är det topplockspackningen som behöver bytar. Detta ger en påminnelse för alla att kolla till sina temp-larm på motorerna!
Nu har jag kört i två tilmmar och bryggt 1100 liter utmärkt sötvatten, så nu är det nog dags att stänga av och ta sig in till stranden och ta han om barnen. Dags att lära dem snorkla med simfötter tror jag.
/Gustaf 14.20z 12/10 2012, Isla Graciosa för ankar